11.01.2017

Tervetuloa Värikaihtimen blogiin.

 

Kirjoittelemme tänne säännöllisen epäsäännöllisesti asioista ja tuotteista jotka koskettavat aurinkosuojausta. Ja joskus tarinaa jopa asian vierestä 🙂

Markiisit, kaihtimet, verhokiskot ja pehmeät verhot ovat tuotteita joita ei aina miellä kovin tärkeiksi, mutta niillä vaikutetaan todella suuresti asunnon tai toimiston viihtyvyyteen. Auringon kuumuus ja häikäisy ovat monesti asukkaan kiusana aikaisesta keväästä myöhäiseen sykseen. Säädettävät aurinkosuojat tuovat vaivattomasti helpotusta varjostamalla ja viilentämällä ikkunan takana olevaa huonetta. Pimeään vuodenaikaan on usein  tarvetta myös näkösuojaukselle. Kaihtimien sisustuksellinen  ja akustiikkaa parantava vaikutus on huomattava. 

Otamme mieluusti vastaan ideoita ja/tai asioita joista sinä haluaisit kuulla tai lukea.

Aurinkoisin terveisin, Sari ja Jukka
 


18.4.2017

Tehdaskäynti ja opintomatka Somfylle Ranskaan

Maaliskuun lopulla meillä oli mahdollisuus vihdoin käydä Ranskassa tutustumassa Somfyn tehtailla. Somfy on Geneven lähistöltä Ranskan puolelta lähtöisin oleva, maailmanlaajuinen yhtiö joka valmistaa mm käyttämämme markiisi- ja kaihdinmoottorit. Somfy Finland järjesti matkan todella hienosti, meitä oli n 20 henkeä, pääasiassa aurinkosuojaustuotteiden jälleenmyyjiä ja valmistajia. Todella mainio ryhmä, useimmat olivat tuttuja jo ennestään ja loppujen kanssa tutustuttiin matkan aikana.

Torstaina oli aikainen lähtö, jotta ehdimme Finnairin  aamulennolle Geneveen, josta oli bussikuljetus noin tunnin matkan päähän Ranskan puolelle Cluses’in kaupunkiin. Vaikka oltiin Alppien juurella, keväisen lämmin aurinko tervehti meitä yhdessä paikallisen Somfyn oppaamme Rachelin kanssa kun astuimme tehtaan pihassa bussista ulos. Ensin ohjelmassa oli pikainen Somfyn yhtiöesittely; liikevaihto reilu  miljardi ja siitä jäi voittoakin rapiat 150 miljoonaa euroa.

Tehdaskierroksella pääsimme näkemään kuinka mm. markiisimoottori valmistuu vaihe vaiheelta. Cluses’n tehdas on iso ja hyvin nykyaikainen monine robotteineen, mutta sangen paljon eri työvaiheissa tarvitaan myös käsiä. Mikä oli merkille pantavaa, niin nimenomaan naisten käsiä. En tiedä oliko selitys virallinen vai rehellinen, mutta naiset ovat kuulemma tarkempia ja huolellisempia liukuhihnatyöskentelyssä kuin miehet. Kukin henkilö työskentelee aina 2 tuntia työvaiheessa ja sitten kierto seuraavaan pisteeseen. Näin esim vaihdeosastolla kaikki osaavat kaikki työvaiheet ja oman työnsä jäljen näkee kahden tunnin kuluttua edessään.  Moottoreiden laatua seurataan tarkasti, viallisia moottoreita on vain joitain promilleja.


Testilaboratorio oli vaikuttava, paitsi kooltaan myös monipuolisuudeltaan. Sääli ettei tiloissa saanut valokuvata, sinänsä toki ymmärrettävistä syistä. Moottorit käyvät läpi mm. kesto-, kylmä-, kuuma-, suolavesi- ja paloturvallisuustestit. Koska Somfy on maailmanlaajuinen toimija, eri maissa ja maanosissa on erilainen lainsäädäntö ja määräykset ja siten testiohjelmat ovat todella laajat.

Seuraavana päivänä ohjelmassa oli tuote- ja myyntikoulutusta sekä tutustuimme uusiin, todella mielenkiintoisiin Somfy älykotituotteisiin. Nämä lanseerataan Suomessa toukokuussa ja kerromme niistä heti kun vain saamme ne käsiimme.  Vierailimme päivän päätteeksi logistiikkakeskuksessa ja hämmästelimme hyllyjen korkeutta ja artikkeleiden määriä. Paketit liikkuivat linjastoilla, trukkikuskit pujottelivat hyllyjen väleissä, rekkoja saapui ja lähti päivän aikana kymmenittäin.

Kuten aina tapaamiset tavarantoimittajien kanssa sekä yrityskäynnit ’pääkallopaikoilla’ syventävät liikesuhdetta ja tuovat luottamusta tuotteisiin aivan eri tavalla kuin asioiden opiskelu paperilta ja powerpoint- esitykset. Suurkiitos Somfy Finland / Petri ja Jani tästä mahdollisuudesta sekä vieraanvaraisuudesta matkan aikana.

Somfy logistiikkakeskus

 

 


3.3.2017

Aurinkosuojauksen merkitys ja tietoa screenkaihtimista


Suuret ikkunapinnat asunnoissa ja toimistoissa tuovat usein paitsi näyttävyyttä tiloihin, mutta myös joitain käytännön ongelmia tai kiusoja. Lähes aina arkkitehdit ja suunnittelijat sijoittavat suuret lasipinnat etelän tai lännen puolelle rakennusta, jotta saadaan päivänvalo maksimoitua huoneessa. Tämä on hieno ajatus, mutta ilman asianmukaisesti suunniteltua ja toteutettua aurinkosuojausta asukas tai työntekijä kärsii sekä häikäisystä, että tilan kuumenemisesta. Nykyisten energiamääräysten mukaisesti rakennetut kiinteistöt ovat niin hyvin lämpöeristettyjä, että ikkunoista sisään tuleva auringon lämpösäteily ei pääsekään poistumaan, vaan seurauksena on nk. kasvihuoneilmiö. Ikkunalasin läpäissyt lämpöenergia muuttaa huoneessa pintoihin törmätessään aallonpituuttaan eikä läpäise ikkunaa takaisin ulos, vaan muuttuu lämmöksi kuumentaen huonetta. Energialuokitus ei salli koneellista jäähdytystä kuin hyvin rajoitetusti. On erittäin tärkeää ympäristön ja energiansäästön kannalta estää liikalämpöongelman syntyminen aurinkosuojauksen avulla.

Miksi screenkaihdin on usein parempi kuin perinteinen sälekaihdin tai markiisi?

Suomessa on käytetty vuosikymmeniä sälekaihtimia tai ulkopuolisia markiiseja suojaamassa ikkunapintoja. Sälekaihdin, erityisesti lasien välissä, on periaatteessa tehokas tuote estämään liikalämpöä ja sälekulmaa säätämällä myös huoneen valaistuksen määrään voidaan vaikuttaa. Kuitenkin estääkseen tehokkaimmin kuumuutta on sälekaihdin suljettava kokonaan, jolloin myös itse ikkunan perusajatus; maisema, häviää. Ulkopuolinen ikkunamarkiisi on kesäaikaan auringon ollessa korkeimmillaan hyvä tuote suojaamaan ikkunapintoja, mutta monesti keväisin tai syksyisin auringon matala kulma aiheuttaa vain osittaisen ikkunan varjostuksen. Talvella lumiseen aikaan markiisia ei voi käyttää lumen painon ja kankaan jäätymisriskin vuoksi.

Ratkaisu näihin ongelmiin on screenkankaasta valmistettu kaihdin. Screenkangas on yleisnimitys tarkoittamaan teknistä, tiheäsilmäistä polyesteristä tai lasikuidusta valmistettua aurinkosuojakangasta. (eng. screen= verkko, suojaverkko) Erilaisia screenkankaita on markkinoilla nykyisin paljon ja onkin tärkeää tietää niiden ominaisuuksista ja käyttökohteista ennen kankaan ja kaihdintuotteen valintaa. Screenkankaasta valmistetaan markiiseja rullakaihtimia, pystylamellikaihtimia tai paneeliverhoja. Useimmiten screenkaihtimella kuitenkin tarkoitetaan juuri rullakaihdinta ja se voidaan asentaa joko ikkunan huoneen puolelle tai niin kutsuttuna zipscreenkaihtimena ikkunan ulkopuolelle.

Screenkankaiden ominaisuuksista


Screenkankaista löytyy paljon erilaisia ja eri ominaisuuksilla olevia kankaita, kaikki eivät todellakaan ole samanlaisia esimerkiksi lämmönheijastuksensa tai läpinäkyvyytensä suhteen. Tämän vuoksi kannattaa ottaa jo suunnittelun alkuvaiheessa yhteyttä meihin, autamme avaamaan kankaiden eroja. Tärkeitä seikkoja kankaan valinnassa ovat lämpö- ja optiset ominaisuudet. Lämpöominaisuudet jakautuvat aurinkoenergian – siis valon ja lämmön heijastavuuteen (Solar reflectance, RS), läpäisyyn (Solar transmittance TS) sekä absorptioon (=imeytymiseen; Solar absorptance, AS). Screenkaihtimeen kohdistuvan aurinkoenergian kokonaismäärä 100% on aina näiden edellä mainittujen osien kokonaissumma. (TS+RS+AS=100%)
Screenkankaan optiset ominaisuudet jaetaan käytännössä kahteen määreeseen: kankaan avoimuuteen (Openness Factor, OF) sekä näkyvän valon läpäisyyn ( Visible light transmittance, TV ).Openness factor kertoo kankaassa olevien "reikien " suhteellisen osuuden kankaan pinta-alasta. Tv puolestaan ilmoittaa prosenttiosuuden näkyvästä valosta joka kankaan läpäisee–tärkeä seikka esim toimistoissa tai muissa tiloissa joissa näytetään näyttöpäätettä tai televisiota. On tärkeää huomata, että screenkaihtimesta näkee aina läpi valoisampaan suuntaan. Kesällä näkymä on ulos aurinkoiselle pihalla, ja talvella pihalta näkyy jonkin verran myös valaistuun huoneeseen.   

 


Miksi screenkaihdin kannattaa moottorisoida?

Huoneen puolelle asennettava screenkaihdin kannattaa aina motorisoida. Siten saat energiatehokkuutta, huolettomuutta, turvallisuutta ja käytön helppoutta yhdistämällä moottoroituun kaihtimeen aurinko- ja lämpötila-anturin.  Anturi huolehtii siitä, että kaihdin on aina oikeassa asennossa olitpa itse kotona, töissä tai lomalla. Kun aurinko paistaa anturiin, se ohjaa kaihtimen ala-asentoon ja estää huoneen kuumenemisen. Kun sää muuttuu pilviseksi, kaihdin nousee ylös, jolloin pystytään hyödyntämään luonnonvaloa ja saadaan suurin valaistussähkön säästö.

Ulkopuolinen ns. zipscreenkaihdin on aina moottoroitu ja yleensä varustettu em. aurinkoanturilla.  Zipscreen on koteloitu ja kankaan sivuohjaimin varustettu kaihdin, jossa kangas kulkee vetoketjun omaisesti lukittuna sivukiskoissa. Tämä tekee zipistä erittäin hyvin tuulta kestävän tuotteen ja sillä voidaankin suojata pystysuuntaisesti ikkunoiden lisäksi esimerkikisi katettujen terassien avoimia sivuja.  
 


26.01.2017
 

Mitä luontoa rakastava kaihdinkauppias tekee sunnuntaina sesongin ulkopuolella?

Päätimme lauantaina, että lähdemme sunnuntaiaamuna hyvissä ajoin ulkoilemaan Keravan Lemmenlaaksoon. No, sunnuntaiaamu meni hiukan pitkäksi, koska koira halusi pötkötellä aamulla sängyllä rapsutettavana ja siinä kello alkoi jo aamukymmentä näyttää, kun saatiin koiruus hereille J

Aamupalalla tehtiin uusi suunnitelma, ja laitettiin nokka kohti Nukarinkoskea, josko siellä olisi jotain valokuvattavaa ja mahdollisesti nelijalkaisia. Pääsimme kosken rantaan ja huomasimme heti, että saukon jälkiä oli lumella paljon. Kävelimme pitkin rantaa ees ja taas ja lopulta parkkeerasimme itsemme paikkaan, josta näki pitkälle kahteen suuntaan. Muutaman tunnin odottelun jälkeen alkoi vilu hiipiä, koira oli kyllästynyt ja kahvikin olisi maistunut. Päätettiin, että Jukka lähtee koiruuden kanssa hakemaan kahvia ja vähän lisää toppavaatteita meille ja minä jään kyttäämään. Sain kameran käyttöön nopean opastuksen ja jäin tiirailemaan rantoja.

Pää kääntyi meikäläisellä kuin pöllöllä ja mitään ei missään, kunnes vasemmassa silmäkulmassa vilahti jotain mustaa. Minkki siellä kuikuili meikäläiseen päin ”kukas sinä olet?” tyyliin ja vilahti nopeasti avantoon. Lauoin kameran kanssa 100 ja yksi kuvaa ylpeästi. No oppi ei ihan kerralla mennyt perille, todistusaineistoa tuli se 101, ja minkiksi tunnistaa, mutta yhtään tarkkaa ei ollut J

Jukan tultua takaisin toiset toppikset päälle ja kahvia kitusiin ja taas jaksoi. Kahden maissa päätimme käydä nopeasti lounaalla ja palata heti takaisin. Niin paljon saukon jälkiä oli, että olimme päättänyt sen tänään nähdä. Ei kun kotiin, pikalounas ja takaisin.

Jalkauduimme kahteen eri suuntaan. Jukka jäi yläjuoksulle ja minä menin puoleen väliin. Ei ketään missään. Vaihdoimme whatsappit ja päätimme lähteä katsomaan ihan alajuoksulle, näkyykö jälkiä. Alajuoksulle päästyämme totesimme, että jaahas, täällä eivät ole olleet, ei jäljen jälkeä ja samassa Jukka sanoo, tuossa olis kuitenkin kaksi. Ja niin oli, uivat virrassa ja pitkän matkaa jään alitse, välillä kalansinttejä jään päällä syöden. Tuntui, että oikein tahallaan juoksuttivat meitä joen varressa paikasta toiseen, uivat näet huomattavasti nopeammin kuin me juostiin lumihangessa. Paljon hyviä kuvia ja erittäin hyvä mieli, 5 tunnin odotus palkittiin isosti.

Muistiin kirjaili Sari, kuvat © Jukka


 


11.01.2017

Taulunripustuskisko

Onko sinulla paljon tauluja tai oletko tuskaillut niiden kiinnityksen kanssa? Usein on vaikea päättää, mikä taulu tulee millekin seinälle, saatikka saada ne kaikki oikealle korkeudelle, ilman että seinä alkaa muistuttaa reikäjuustoa. Tähän on olemassa näppärä ja siisti ratkaisu: taulunripustuskisko. Kun taulut ripustetaan käyttämällä taulukiskoa ei seiniin tarvitse tehdä turhia reikiä, ja tauluja tai niiden paikkaa on mahdollista vaihtaa.

Taulunripustuskisko on alumiininen kisko, joka helpottaa todella paljon taulujen ripustamista.

Taulunripustuskisko on alumiininen kisko, joka helpottaa todella paljon taulujen ripustamista. Kisko asennetaan useimmiten lähes katonrajaan ja seinäpintaan kiinni, käyttäen kiskon taakse piiloon jääviä nappikannakkeita. Nappikannakkeita suositellaan käytettäväksi n. 40-50cm välein. Kiskon korkeus on n. 2,5 cm, joten se on sangen huomaamaton. Taulukiskoa on saatavissa vakioväreissä valkoisena ja hopean värisenä, sekä tilauksesta myös muissa väreissä. Kiskon leveys tehdään aina mittojen mukaan, maksimi leveys kiskolla on 600 cm. Tarvittaessa voidaan useampi kisko asentaa lähes saumattomasti peräkkäin.

Taulut kiskoon asennetaan käyttämällä erityistä taulusiimaa ja lukkolaitetta. Lukkolaitteessa on koukku taululle. Siima asentuu kiskon alareunassa olevaan uraan, ja tämän jälkeen siimaa voidaan siirtää kiskossa sivusuunnassa. Lukon, siis taulun korkeutta on helppo säätää siirtämällä lukkoa siimassa ylös tai alas. Mikäli halutaan ripustaa päällekkäin useampi pienempi taulu, voidaan yhteen siimaan pujottaa useampi lukkolaite. 

Saat meiltä kiskot ja muut tarvikkeet ja myös mittauksen sekä asennuksen.

Taulunripustuskiskon lyhyt esittely.